Kitap Taslağı Çalan Hırsız Yakalandı

Sıradaki içerik:

Kitap Taslağı Çalan Hırsız Yakalandı

e
  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Neruda’nın Karşısında Dağlarca Varmış

538 okunma — 08 Ocak 2022 09:58

Şilili şair Pablo Neruda’nın Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandığı 1971’de, Türk edebiyatının önemli bir isminin aday gösterildiği ortaya çıktı.

Yıllar sonra açılan arşivdeki aday listesinde, şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın adı yazıyor.

Nobel ödülüne aday olanların isimleri ve ödülü dağıtan İsveç Akademisi üyelerinin tartışmaları 50 yıl boyunca saklanıyor.

Yeni yayımlanan uzun listede Dağlarca’nın 90 kişilik listede olduğu görüldü.

1914-2008 yıllarında yaşayan İstanbul doğumlu şair, ilk şiirini 1932’de yayımladı. Dağlarca’nın eserleri pek çok dile çevrildi. 1968’de ABD Pittsburgh Üniversitesi Uluslararası Şiir Forumu tarafından “Yaşayan En İyi Türk Şairi” ilan edildi.

Ayrıca aday listesinde Arjantinli öykücü Jorge Luis Borges, ırkçılık karşıtı mücadelenin sembollerinden James Baldwin ve Rus asıllı ABD’li yazar Vladimir Nabokov gibi isimler var. Listedeki tek kadın adaysa Estonyalı şair Marie Under.

Öte yandan kısa listede yer almayı başaran 5 edebiyatçı arasında Birleşik Krallık doğumlu şair W. H. Auden, Fransız romancı André Malraux, İtalyan şair Eugenio Montale ve Avustralyalı yazar Patrick White bulunuyor.

Neruda ismi tartışıldı

Yayımlanan belgeler, solcu Neruda’nın görüşleri sebebiyle akademi üyeleri arasında tartışmalara yol açtığını gösterdi. Guardian’ın aktardığına göre ünlü şair, ödülü neredeyse kaybediyordu.

Dönemin Nobel Edebiyat Ödülü Komitesi Başkanı Anders Osterling, Neruda’nın kalemini övse de “şiirinde giderek daha baskın olan komünist eğiliminin Nobel Ödülü’nün amacına uygun olup olmadığını” sorguladı.

Ancak Neruda, bu tartışmalar sonunda ödülü kazandı.

 

Independent Türkçe

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.