Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Kültür

    Ayasofya ve Topkapı Sarayı’nda Kötü Yönetim İddiası

    Pelin YılmazPelin Yılmaz20 Kasım 2025
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    Ayasofya’da devam eden restorasyon çalışmaları, tarihi yapının sık sık onarıma alınmasının nedenleri ve yapının içindeki devasa demir iskelelerin anlamı konusunda tartışmaları alevlendiriyor. Ziyaretçiler ve turizm rehberleri, bu durumdan duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.

    Bir tur rehberi, yeni iskelelerin önceki tasarımlardan farklı olarak ağır çelikten yapıldığını ve turizm faaliyetlerini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Rehber, yüksek giriş ücretlerine rağmen turistlere yapının tam olarak gösterilemediğini ve iskelelerin görüş açısını tamamen engellediğini vurguluyor.

    Uzmanlar, Ayasofya’nın korunmasının önemine dikkat çekerek, ziyaretçi sayısının kontrol altında tutulması gerektiğini savunuyor. Mimar Korhan Gümüş, Ayasofya’nın uygarlık tarihi açısından eşsiz bir eser olduğunu belirtiyor. Gümüş, 1993 yılında inşa edilen benzer bir çelik yapının uzun yıllar boyunca yapının içinde kaldığını ve ziyaretçilerin hafızasında olumsuz bir imge yarattığını hatırlatıyor. Ayrıca, arkeolojik kalıntıların bulunduğu tarihi zemine ağır iskelelerin ve betonların yerleştirilmesinin sorunlu olduğunu ifade ediyor.

    Gümüş, bu durumun altında yatan temel sorunun, uygarlığın eşsiz mirasının siyasi ilişkilerle atanmış bürokratlar ve müteahhitler tarafından yönetilmesi olduğunu ileri sürüyor. Topkapı Sarayı’nda yapılan uygulamalara da değinen Gümüş, “restorasyon” adı altında yapılan işlerin anıt yapılara büyük zarar verdiğini ve uygulamaların keyfi olduğunu savunuyor. Gümüş, Ayasofya’da yaşanan hatalardan ders çıkarılamamasının nedenini, bakanlık yetkililerinin asıl meselenin üzerini örtmesine bağlıyor.

    Müzelerin ve anıtların yönetiminde kurumsal bir yapının bulunmadığına dikkat çeken Gümüş, yönetim boşluğu ve keyfiliğin hakim olduğunu belirtiyor. Gümüş’e göre, bilim kurullarıyla hazırlanan ve misyon odaklı bağımsız yönetim organları tarafından icra edilen yönetim planları bulunmuyor. Uygulamaların tamamen atanmış yöneticilere ve piyasa aktörlerine devredildiğini ifade ediyor. Gümüş, bakanlık hiyerarşisi, imtiyazlı danışmanlar ve piyasa aktörleriyle bu eşsiz dünya mirasının korunamayacağını savunarak, bağımsız bilim insanları ve koruma kuruluşlarının bakanlık müzelerinin yönetimini yapılandırmaya davet edilmesi gerektiğini vurguluyor.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Pelin Yılmaz

    Edebiyat fakültesi mezunuyum, aynı amanda öğretmenim. Kültür sanat haberlerini, incelemeleri ve görüşlerini paylaşıyorum.

    GÖZ ATIN

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    20 Ağustos 2026

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    18 Ağustos 2026

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    14 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Düşünüyorum Öyleyse Varım Ne Demek?

    2026 Gemini Öğrenciler İçin 1 Yıllık Ücretsiz Abonelik Nasıl Alınır?

    Necib Mahfuz’un bilinmeyen tiyatro dünyası İngilizce okurla buluşuyor

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    2026 Gemini Öğrenciler İçin 1 Yıllık Ücretsiz Abonelik Nasıl Alınır?

    Necib Mahfuz’un bilinmeyen tiyatro dünyası İngilizce okurla buluşuyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz