Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Kültür

    Haz ile Göklenir Dünya Sergisi Art Onİstanbul’da

    Pelin YılmazPelin Yılmaz28 Aralık 2025
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    Bihter Yasemin Adalı, Art On İstanbul’da “Haz ile Göklenir Dünya” adlı yeni sergisiyle izleyicileri yaşamın ve ölümün, bilinçdışının ve bilinçli dünyanın kesişim noktalarına davet ediyor. 7 Şubat’tan 7 Mart 2026 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak sergi, sanatçının eserlerinde sıkça işlediği eşik kavramını merkeze alıyor. Adalı, eserlerinde nesneleri zamanın içinde, dönüşümün eşiğinde yakalıyor; mektup zarflarını evlere, asma kilitleri lahitalara veya tapınaklara dönüştürerek, varoluşsal sorgulamalara zemin hazırlıyor.

    Sergide yer alan resimler, Bültenden’de belirtildiği gibi, Pinot Gallizio’nun üretim bantlarını anımsatan endüstriyel öğeler ve Niki de Saint Phalle’ın savaşın izlerini taşıyan vurulmuş tuvaller gibi, kişisel ve kolektif hafızanın somatik sızısını ortaya çıkarıyor. Sarkan avizelerden yükselen sesler, gündelik hayatın iç ve dış seslerini bir araya getiriyor. İzleyici, bahçede dizili domino taşlarının yerinden kaymasını, filizlerin resimlerle karışmasını ve mecaz ile gerçek arasındaki ilişkiyi deneyimleyerek, karmaşık bir görsel ve düşünsel oyuna dahil oluyor.

    Sergideki küçük kulübe, kiliselerde yer alan günah çıkarma kabinlerine benzer bir atmosfer sunuyor. İzleyiciler, bu sessiz alana girerek rüyalarını anlatıyor ve geriye ses kayıtları bırakıyor. Bırakılan bu ses kayıtları, her Cumartesi günü bir performansa dönüşerek serginin boyunca devam ediyor. Bu performanslar, izleyiciyi bilinçdışına açılan kapılardan geçirmeye ve uyanıklık ile düş arasındaki sınırları bulanıklaştırmaya yönelik bir deneyim sunuyor.

    Sanatçının yaklaşımı, hem toprağın hem de ruhun yıprandığı bir çağda, istikrar arayışını yansıtıyor. “Haz ile Göklenir Dünya” sergisi, zamanın akışını, unutmayı ve hatırlamayı, duyusal zenginlik ve deneysellik içinde ele alıyor. İzleyici, bu büyülü ve tekinsiz bahçenin yamacında, kendi eşiklerinde, acıları ve hazları, rüyaları ve uyanışlarını düşünmeye teşvik ediliyor.

    Bihter Yasemin Adalı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden sonra, Sanat ve Tasarım Okulu’nda disiplinlerarası bir eğitim aldı. Performans sanatçısı olarak deneyim kazandıktan sonra, Tamalpa Enstitüsü’nde yaşam ve sanatın birleşimi üzerine çalışmalar yaptı. İstanbul’a döndüğünden beri, disiplinlerarası bir sanatçı ve klinik/klinikdışı görevlendirmeleriyle sanat psikoterapisti olarak çalışıyor. Sanatının temelini, zihnin ve bedenin iç manzaraları, bellek tortuları oluşturuyor. Bu iç dünyayı, “Dağların, Tepelerin ve Diğer Ev Eşyalarının Cinselliği” ve “Uyku Cumhuriyetinde Muhteşem bir Cumartesi, Muhtemel bir Pazar” gibi eserlerinde tasvir ediyor.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Pelin Yılmaz

    Edebiyat fakültesi mezunuyum, aynı amanda öğretmenim. Kültür sanat haberlerini, incelemeleri ve görüşlerini paylaşıyorum.

    GÖZ ATIN

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    20 Ağustos 2026

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    18 Ağustos 2026

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    14 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Savaşın Edebiyatla Kesişiminde Beş Kitaplık Okuma Rotası

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    WhatsApp’ta Yeni Dönem: Kişiler Kullanıcı Adıyla Kaydedilebilecek

    Minimal Phone 2 tanıtıldı: Fiziksel klavyeli telefonlar dönüyor!

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz