Close Menu
    X (Twitter)
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    X (Twitter) Instagram
    TAKİP EDİN
    POPÜLER KATEGORİLER:
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Edebi Bülten
    • Haber
    • Teknoloji
    • Kültür
    • İnceleme
    • Dosya
    • İletişim
    Yeni Çıkan Kitaplar

    Schalansky, Kayıplar’da Bellek ve Unutuşu Birlikte İşliyor

    Edebi BültenEdebi Bülten27 Ocak 2026
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Eposta Telegram WhatsApp Kopyala

    Judith Schalansky’nin derinlemesine kurgusal eseri “Kayda Geçen Kayıplar”, Ayça Sabuncuoğlu’nun titiz çevirisiyle okuyucularla buluştu. Bu eser, Can Yayınları etikimiyle raflardaki yerini aldı. Schalansky, kaleme aldığı bu romanda, dünyanın çeşitli köşelerinde zamanın tozlu sayfalarına karışmış, varlığına dair yalnızca silik izler kalmış veya tamamen yitip gitmiş birçok unsura odaklanıyor.

    Eser, okuyucuyu Pasifik Okyanusu’nun derinliklerine gömülen Tuanaki adasından, nesli tükenerek yeryüzünden silinmiş Hazar kaplanının hüzünlü öyküsüne taşıyor. Bilimsel verilerin ötesine geçerek tek boynuzlu atların gerçekliğine inanan bir fizikçinin anlatısına yer veren roman, kayıp film klasikleri arasında sayılan “Mavili Çocuk” gibi sinema tarihinin unutulmuş hazinelerini de anımsatıyor. 17. yüzyıl Roma’sının ihtişamlı yapılarından Villa Sacchetti’nin akıbetinden, Antik Yunan’ın büyük şairi Sappho’nun kayıp aşk şarkılarına kadar geniş bir yelpazede yitiklerin peşine düşülüyor.

    Judith Schalansky, anlatısında sadece somut kayıpları değil, aynı zamanda kültürel ve sanatsal mirasın yitip gidişini de inceliyor. Tamamen yanarak yok olan Von Behr Sarayı’nın hikâyesinde, tarihin nasıl yeni başlangıçlara malzeme olabildiği gözler önüne seriliyor. Mani’nin Yedi Kitabı gibi kutsal metinlerin zamana yenik düşmesi veya Caspar David Friedrich’in “Griefswald Limanı” tablosunun bir yangında küle dönmesi, insanlığın ortak hafızasındaki boşlukları düşündürüyor.

    Roman, bir İsviçreli memurun kestane korusunu binden fazla levha dikerek bir tür “Ormandaki Ansiklopedi”ye dönüştürme çabası gibi ilginç örneklerle de zenginleşiyor. Berlin’deki Demokratik Alman Cumhuriyeti’nin bir sembolü olan Cumhuriyet Sarayı’nın 2000’lerde yıkılışı veya Papaz Adolf Kinau’nun selenografileri gibi daha kişisel ve politik yitikler de eserde yer buluyor.

    “Kayda Geçen Kayıplar”, yazarın her şeyi bir hikâyeye dönüştürme tutkusuyla kaleme aldığı, bellek ve unutuş kavramlarının ayrılmaz bir bütün oluşturduğunu gösteren özgün bir yapıt olarak öne çıkıyor. Schalansky, bu güçlü anlatısıyla 2018 yılında Wilhelm Raabe Edebiyat Ödülü’ne de layık görülmüştü.

    Haberlerimizi Google'da Takip Edin

    Gelişmelerden anında haberdar olun, Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin.

    Google'da Takip Et

    Edebi Bülten
    • Website

    Güncel edebiyat haberleri, kitap incelemeleri ve kültür sanat paylaşımları sunuyoruz.

    GÖZ ATIN

    Kan Meridyeni: İthaki’den Amerikan mitini yıkan başyapıt

    20 Ağustos 2026

    Antoine Wilson’ın Ağızdan Ağıza romanı Tersine Kitap etiketiyle yayımlandı

    12 Ağustos 2026

    Gül Gölge’nin İlk Romanı “Lagom” Raflarda

    10 Ağustos 2026
    Yanıt Yazın Cancel Reply

    Son Haberler

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Savaşın Edebiyatla Kesişiminde Beş Kitaplık Okuma Rotası

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    • HABER
    • TEKNOLOJİ
    • KÜLTÜR

    Ankara’nın Kitapçıları Kapanırken: Kent Hafızası ve Kitaba Erişim Daralıyor

    Özel Okullarda Kitap Ücretleri 80 bin TL!

    Aziz Sancar’dan Özgür Bolat’ın Kitabına Önsöz

    Küba’da 160 Yıllık Gelenek: Purolar Sarılırken Kitaplar Sesleniyor

    Mesajlaşmanın Güvercinler Tekrar Popüler

    Otomatik karşılama özelliği WhatsApp gruplarına geliyor

    WhatsApp’ta Yeni Dönem: Kişiler Kullanıcı Adıyla Kaydedilebilecek

    Minimal Phone 2 tanıtıldı: Fiziksel klavyeli telefonlar dönüyor!

    Kapadokya planı mahkeme engeliyle karşılaştı, umut yeşerdi

    Spider-Man: Brand New Day, 2 milyar doları aşarak gişe tarihine geçti

    Kaş Jazz Festivali 8. kez düzenleniyor

    Matrix yönetmeni Lilly Wachowski: “Filmime para yok!”

    RSS beslemesi: Topluluk Başlıkları Topluluk Başlıkları
    • Güncel Kitap Kampanyaları
    • Tekrar Tekrar İzlediğiniz Diziler?
    • Çevirmenine güvenip aldığınız kitaplar var mı?
    • Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?
    • Android mi IOS mu?

    X (Twitter) Instagram
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Künye
    • SEO UYUMLU İÇERİK
    • Web Tasarım – Backlink
    2025 - Güncel edebiyat haberleri - Kitap Haberleri. Güncel edebiyat, sanat ve bilim içerikleri ile birlikte kültürü doğru adresten takip edin!
    tasarım: Aradigo 💜

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Esc basarak kapatabilirsiniz