Kodansha editörü Moe Tsuchiya, Comic Natalie ile yaptığı bir röportajda, Muneyuki Kaneshiro ve Yusuke Nomura’nın popüler futbol mangası Blue Lock‘un yaratılış sürecini anlattı.
Tsuchiya ve Kaneshiro’nun ilk işbirliği, Tsuchiya’nın Kodansha’ya katıldıktan kısa bir süre sonra As the Gods Will mangasında yardımcı editör olarak başlamıştı. Serinin devamı Weekly Shonen Magazine’de yayınlanmaya başladığında ise Tsuchiya baş editörlüğe yükseldi.
Bu serinin tamamlanmasının ardından ikili, bir sonraki projelerinin ne olabileceği üzerine tartışmaya başladı. Bu süreç, sonunda büyük bir başarı yakalayacak olan Blue Lock futbol mangasının doğuşuna zemin hazırladı.
Tsuchiya’nın aktardığına göre, manga yazarı olmadan önce komedyen olmayı hedefleyen Kaneshiro, kendisini “alışılmadık bir yaratıcı” olarak tanımlıyordu. Ana akım trendlere kolayca uyum sağlayamayan Kaneshiro’nun, yine de büyük ticari potansiyele sahip bir eser yaratabileceğine inancı tamdı.
Beyin fırtınası seansları sırasında, fantastikten öğretmen hikayelerine kadar çeşitli türler üzerinde durdular. Sonunda bir spor mangası fikrinde karar kıldılar.
Futbol ve tenis gibi sporları izlemekten keyif alan Kaneshiro, Japonya futbolunda gerçek bir “kahraman golcü” eksikliğine dikkat çekti. Bu düşünce, Blue Lock projesinin temelini oluşturdu.
Tsuchiya, hem kendisinin hem de Kaneshiro’nun Blue Lock‘ta geniş bir karakter kadrosu oluşturmak istediğini belirtti. Bu, karakterlerin sıklıkla öldüğü As the Gods Will‘den kasıtlı bir uzaklaşmaydı. Kaneshiro, okuyucuların favori karakterlerini kaybetme korkusu olmadan destekleyebilecekleri, ancak önceki eserlerini tanımlayan yoğun psikolojik rekabeti koruyacak bir hikaye yaratmak istiyordu.
Nobuyuki Fukumoto’nun Kaiji ve Usamaru Furuya’nın Teiichi no Kuni gibi eserlerinden ilham alan Kaneshiro, psikolojik gerilimi spor ortamıyla birleştirdi. Sonuç, ego odaklı rekabetleri shonen tarzı gelişimle harmanlayan, türü alt üst eden bir “futbol ölüm oyunu” oldu.
Kaneshiro, Blue Lock‘un ilk bölümünün taslağını sunduğunda, Tsuchiya neredeyse mükemmel olduğunu söyledi. “Getirdiği storyboard, yayınladığımız şeye neredeyse tıpatıp benziyordu. O kadar etkileyiciydi ki bizi büyüledi,” diye ekledi.
Blue Lock, 2018’de Weekly Shonen Magazine’de yayınlanmaya başladı. 2025 Ağustos itibarıyla bölümleri 35 tankobon cilt halinde toplandı.
Eight Bit tarafından üretilen bir anime televizyon dizisi uyarlaması Ekim 2022’den Mart 2023’e kadar yayınlandı. Episode Nagi spin-off mangasına dayanan bir anime filmi uyarlaması Nisan 2024’te gösterime girdi. “vs. U-20 Japan” alt başlıklı ikinci sezon, Ekim’den Aralık 2024’e kadar yayınlandı. Üçüncü sezonun geleceği duyuruldu. Bir live-action film uyarlamasının ise 2026’nın üçüncü çeyreğinde Japonya’da gösterime girmesi planlanıyor.