Haber

Fahrenheit 451 Çalışıyor! Son Günlerde 4 Kitap Yasaklandı

Çeşitli gerekçelerle yasaklanan kitap sayısının ardı arkası kesilmiyor. 17 Mart Cuma günü Ahmet Ümit’in ‘Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri’ isimli kitabının “müstehcen” bulunduğu gerekçesiyle sansürlenmesinin ardından çok geçmeden yeni bir kitap yasağı geldi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Yazar Yavuz Ekinci’nin ‘Rüyası Bölünenler’ kitabına toplatılma kararı verildi.

Ekinci’nin “Kurgu evrenine açılan davaya karşı açıklama…” başlığıyla yaptığı açıklamanın tamamında şu ifadeler yer aldı: “İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle 7. Sulh Ceza Hakimliği, Rüyası Bölünenler romanımın toplatılması kararını verdi. ‘Rüyası Bölünenler’ 2014 yılında Doğan Kitap Yayınevi’nden çıktı. Romanın yayınlanmasının üstünden tam 9 yıl geçmiş. Dokuz yıldır bu romanım basılıp, dağıtılıp, satılıp okunuyor. Bu kitabın şimdi toplatılıyor olması ne şimdiki Türkiye’ye ne de gelecekteki Türkiye’ye hizmet eder.

Edebiyata, sanata karşı yapılan müdahale, sansür ve yasaklamalar kötü olan mazinin (kitap toplatmak, yakmak, yasaklamak, yazarı hapse atmak) canlandırılmasından öteye geçemez. Öncekilerin yasaklayıcı tavırları nasıl şimdi gülünç, komik ve beyhude geliyorsa, bugünün yasaklayıcıları da yarın gülünç ve komik gelecektir.”

ROMAN KAHRAMANLARINI TUTUP HAPSE ATIN

Açıklamada romanının kurgu olduğunu vurgulayan Ekinci, sözlerini şöyle noktaladı: “Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir. Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugünün mahkemelerinde yargılayıp yasaklayıp toplatmak ise politiktir. Mahkeme, Rüyası Bölünenler’in kahramanlarına tutuklama kararı çıkarıp onları hapse mi atacak. Gücünüz yetiyorsa buyurun roman kahramanlarını tutuklayıp hapse atın.” Önceki hafta, Ahmet Ümit’in yazdığı Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri adlı kitap “içerisinde yer alan bazı ifade, tasvir ve görsellerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğuna” karar verilerek yine Kurul tarafından 2023 Mart ayında “muzır neşriyat” ilan edilmişti.

***

Sansür meşrulaştırılıyor

Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası yaptığı ortak açıklamada, muzır kararlarının yanı sıra, kitap yasaklama ve toplatma kararlarında da son dönemde artış görüldüğüne dikkat çekti.

Yapılan açıklamada, “Yayımlandıkları ilk günden beri tüm dünyada ve ülkemizde okurların dikkat ve beğeniyle takip ettiği bu kıymetli edebiyat eserleriyle ilgili alınan kararlar kaygı ve üzüntü verici” olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kitaplara ilişkin alınan her yasak kararıyla Anayasamızda güvence altına alınan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hakkına müdahale edilmekte, demokratik toplum ilkesi zarar görmektedir. Bu yasak kararları aynı zamanda halkın bilgi alma hakkını da sınırlamaktadır. Yayıncılığımız için hayati önem taşıyan yayımlama özgürlüğü bu tür kararlarla ağır darbe almaktadır. Bunlar sansürü meşrulaştırırken, bir yandan da otosansürü yayıncılar arasında yaygınlaştırmaktadır. Kitapların her ne sebeple olursa olsun denetime ve baskıya maruz kalması zihinleri karartmaktan başka bir sonuç getirmez. Ülkemizde gerçekleşen ve yayımlama özgürlüğü ile çelişen bu ve benzeri ihlalleri kaygıyla takipte olduğumuzu kamuoyunun dikkatine sunarız.”

***

Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası yaptığı ortak açıklamada yer alan bilgiye göre:

• 2023 yılının ilk üç ayında 2 yetişkin kitabı muzır ilan edilmiş oldu.

• 2018 Temmuz’dan 2022 Aralık sonuna kadar geçen sürede toplam 36 kitap hakkında “muzır neşriyat” kararı alındı.

• 2022 yılında, 8’i çocuk kitabı olan toplam 10 kitap muzır ilan edildi.

 

-Kaynak: Birgün

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu