Haber

Kitap “Dinlemek” Yaygınlaşıyor

Dinleyici kitlesi her geçen gün daha da artan sesli kitap platformları, büyüyen bir sektör haline geldi. Sesli kitaplar, geçen yıl toplam 7 milyar 855 milyon TL’lik kitap perakende cirosu içinde 77 milyon TL’lik bir yer tuttu. Kitap dinleme oranlarında yüzde 112’ye varan artışların yaşandığı sesli kitap pazarının değerinin ise 2027 yılında 5 kat büyüyerek 15 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Kitap endüstrisinde yeni bir rüzgar esiyor. Elektronik kitapların ve kitap okuyucularının ardından yayıncılık dünyası bir değişime daha yaklaşıyor. İnsanlar, okumak için müsait olmadıkları her anda ve her yerde artık kitapları dinliyor. Sesli kitap platformlarında kitap dinleme oranlarında yüzde 100’ün üzerinde artışlar yaşanıyor. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin raporuna göre Türkiye’de sesli kitap pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 51 büyüdü. Sesli kitaplar, geçen yıl toplam 7 milyar 855 milyon TL’lik kitap perakende cirosu içinde 77 milyon TL’lik bir yer tuttu. Pandemi ile birlikte ilginin arttığı sesli kitap satışlarının payı 2020’de ilk defa yüzde 1,10’a ulaştı.

Müzik platformlarındaki gibi aylık abonelik sistemi ile çalışan sesli kitap platformları, yayınevleri ile anlaşma yaparak kitapları, kendi seslendirme sanatçılarıyla birlikte kullanıcıya sunuyor. Aynı zamanda platformlar kendi sesli içeriklerini de üretiyor. Yayınevleri ise sesli kitapları risk olarak değil fırsat olarak görüp, artık bu alana daha fazla yatırım yapıyor.

2027’de 5 kat büyüyerek 15 milyar dolara ulaşacak

Sesli kitap dinleme alışkanlığı ülkeden ülkeye de farklılıklar gösterebiliyor. ABD’de ve özellikle Kuzey Avrupa’da sesli kitaplar uzun zamandır yayıncılığın bir kolu olarak kabul ediliyor. Hem Amerika’da hem de Kuzey Avrupa’da sesli kitaplar ile basılı kitaplar eşzamanlı olarak yayınlanıyor. Amerika’da toplam kitap pazarının yüzde 5’i, İngiltere’de yüzde 5,7’si, Almanya’da ise yaklaşık yüzde 3’ü sesli kitaplardan oluşuyor. Sektör temsilcilerine göre Türkiye popülasyon olarak Avrupa’nın birçok ülkesine göre oldukça büyük bir pazar. Yeni neslin tüketim alışkanlıkları çok farklı ve sesli kitaplar bu yeni neslin alışkanlıkları ile örtüşüyor. Genç nüfusun artması, bu kuşağın teknolojiye, yeniliklere daha açık ve ilgili olması da Türkiye’yi diğer Avrupa ülkelerine göre farklılaştırıyor. Bu bağlamda Türkiye sesli kitap pazarı çok hızlı gelişiyor. Grandviewresearch.com’un verilerine göre 2020 yılında dünyada 3,3 milyar dolar olan sesli kitap pazarının değeri, 2027 yılında 5 kat büyüyerek 15 milyar dolara ulaşacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu