Kasım 1942’de yürürlüğe giren Varlık Vergisi Kanunu’nun gayrimüslim vergi mükelleflerine ayrımcı ve keyfi bir şekilde uygulanması kitapta detaylı bir şekilde ele alınıyor.
Kitap, Varlık Vergisi Kanunu’nun uygulanmasından önce basındaki hissiyatı, verginin uygulanması sırasında yaşanan olayları, yabancı diplomatik misyonların yabancı uyruklu mükelleflere yönelik vergilere karşı çıkışlarını, Aşkale’ye sürgün edilen mükelleflerin Cumhurbaşkanlığı’na yazdıkları mektupları, dönemin atmosferini yansıtan hiciv yazılarını ve 1950’li yıllardan itibaren Varlık Vergisi’nin Türkiye siyasetinde ve kamuoyunda nasıl hatırlandığını konu ediniyor.
Varlık Vergisi’nin uygulanmasıyla ilgili olarak ortaya çıkan hikayeler, belgeler ve döneme ait hatıraların bir araya getirildiği kitap, o dönemin toplumsal ve siyasi atmosferini derinlemesine analiz ediyor. Ayrıca, Varlık Vergisi’nin Türkiye’nin tarihindeki yerine ve etkilerine odaklanarak, okuyuculara bu karanlık dönemi daha iyi anlama ve değerlendirme fırsatı sunuyor.