Haber

Ünlü yazar Cengiz Aytmatov anıldı

Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, AÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hilmi Demirkaya, Antalya Türk Ocağı Derneği Başkanı Abdullah Uysal, Kırgızistan Antalya Başkonsolosluğu Temsilcisi, Kırgız Eli Derneği Üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dekan Prof. Dr. Hilmi Demirkaya, etkinlikte yaptığı konuşmada, Cengiz Aytmatov’un doğumunun 95. yıl dönümü etkinliğini Antalya Türk Ocağı Derneği Başkanı Abdullah Uysal’ın talebi üzerine düzenlediklerini belirtti. Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Cengiz Aytmatov’u anmanın öğrenciler için büyük bir değer olduğunu ifade etti.

Antalya Türk Ocağı Derneği Başkanı Abdullah Uysal ise Unesco verilerine göre Cengiz Aytmatov’un dünyada Shakespeare ve Tolstoy’dan sonra en çok okunan yazar olduğunu vurguladı. Aytmatov’un kitaplarının 170’ten fazla dile çevrildiğini belirten Uysal, eserlerinin Türk kültürünün ve edebiyatının önemli bir elçisi olduğunu dile getirdi.

Etkinlikte, Cengiz Aytmatov’un hayatı ve eserleri hakkında detaylı bilgiler sunuldu. ‘Gün Olur Asra Bedel’ romanında geçen ‘Mankurtlaşma’ ve ‘Toprak Ana’ romanındaki ‘Veda Sahnesi’ Kırgız Eli Derneği üyeleri tarafından canlandırıldı. Ayrıca, Aytmatov’un eserlerinden bölümler ve ona yazılmış şiirler de etkinlikte yer aldı.

Cengiz Aytmatov, Türk dünyasının birleşmesine vurgu yaparak, “Bizi bize yaklaştıran kültürümüz ve dilimizdir” ifadesini sıkça kullanmış ve Türk birliğine önemli vurgular yapmış bir yazardır. Etkinlik, öğrencilere Aytmatov’un eserleri üzerinden kültürlerini tanıma ve birlik duygusunu pekiştirme fırsatı sunarak edebiyatın gücünü vurgulamıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu